Thursday 10 July 2014

Begedil Daging


Hari mggu lepas, mr hubs mintak iolss buatkan begedil.. 
Teringin katanyaa alololo
Nasibla hri mggu uolss, bleh laa prepare bebarang utk masak awai2(aku ni msak slow)
Jom iolss kongsikan dgn uolss cara2 nk buat begedil versi iolss.. bajet sodap je! 
(Tp xpe yg pwenting laki iolss suka😁)


Bahan2
 4 biji kentang (saiz sederhana)
 250 gram Daging cincang (aku guna 3keping daging beger, tamak yedokk)
 2 biji telur
 1 labu bawang besar (dadu)
 Secekak daun sup (potong ikut suka)
 Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Caraku:
1) Kupas kentang dan potong dadu besar or potong bulat2.. (ikut suka korang nak potong camna). Then, iolss rebus smpai empuk. (Kalau nk goreng kentang pon boleh)


2) Then goreng tanpa minyak daging cincang sampai masak. Then, toskan.


3) Lenyek kentang yg telah digoreng tadi menggunakan batu lesung.

4) Potong dadu bawang besar dan potong kecik2 daun sup.


5) Satukan daging cincang, kentang lenyek, bawang dan daun sup dalam satu bekas. Masukkan kuning telur dan sedikit garam.Gaul sebati semua bahan.

6) Bentukkan aduanan bulat2 dan leperkan.. Buat sehingga habis adunan. Untuk adunan ni boleh menghasilkan 20 biji begedil. [bergantung kepada saiz ye]

7) Panaskan minyak untuk menggoreng. Minyak tak perlu banyak sgt, agak2 tenggelam separuh begedil je..

8) Celupkan begedil dalam putih telur dan masukkan dalam kuali. Agak2 sebelah bawah dah garing baru terbalikkan.. Goreng sehingga warna keemasan dan angkat.


Siap!!!

Ok....

Selamat mencuba dan selamat berpuasa!!


No comments: